L’alumna de La Salle de Mollerussa, Alba Llaràs guanya el premi d’innovació empresarial de Batxillerat a Lleida

L’alumna de La Salle de Mollerussa, Alba Llaràs guanya el premi d’innovació empresarial de Batxillerat a Lleida. Actualment estudia als EUA gràcies a una beca esportiva, però el premi li han atorgat pel seu treball de recerca del curs passat, quan feia 2n Batxillerat a l’escola.

El projecte se centra en el fet que avui en dia moltes persones es veuen dificultades de poder portar una vida sense dependre d’algú, atès que sofreixen una discapacitat lleu com podria ser un petit desordre de la personalitat que no els hauria d’impedir portar una vida independent i normal, sempre i quan disposessin d’un petit control i d’alguna que altra ajuda. Per a aquestes persones, ser capaces de viure soles és un gran avantatge ja que es poden sentir totalment integrades a la societat.

Es tracta de la creació d’una petita empresa que s’encarregaria de proveir llocs de residència per viure independentment dels seus pares, però sota la supervisió d’un monitor. Aquest controlaria que desenvolupessin una vida en les millors condicions i els proporcionaria tots els serveis i atencions necessaris, pel que fa a, per exemple, la manera de viure, l’àmbit professional o el formatiu. Així podrien gaudir d’una vida més autònoma i alhora segura i estable. D’aquí, el nom del treball, “Indeprotect”.

El jurat, que estava compost per 6 persones de Global Lleida i del Departament d’Ensenyament, també ha premiat altres treballs en diferents categories. “Ecocarton”, creat pels alumnes de l’Institut Guindàvols de Lleida, ha estat el guanyador del premi a la idea més innovadora operativa de la categoria ESO. El projecte consisteix a fabricar mobles de cartró, sense contaminar el medi ambient, satisfent comoditat, preu i lleugeresa. El centre de secundària Josep Vallverdú de les Borges Blanques ha guanyat el premi al millor treball de síntesi relacionat amb la creació d’empreses, presentant el projecte de la creació d’una guia turística en forma d’aplicació, una app on l’usuari es pot informar de llocs d’interès de la zona de les Garrigues.

En la categoria de cicles formatius de grau mitjà, el premi per a la millor idea ha estat per al projecte “Solage SL”. Manuel Pérez, Francesc Rodríguez i Carme Roura, alumnes de l’Escola del Treball de Lleida, són els que formen una empresa dedicada a l’activitat de producció i venda de forns solars a través de la utilització de lents Fresnel.

Finalment, en la categoria de cicles formatius de grau superior, el premi a la millor idea ha estat per als alumnes Desireé Soto i Pau Bonet de l’Escola Les Heures amb el treball “NaturalZoo”. El projecte consisteix a fer un nucli zoològic especialitzat en la cria de lloros destinats a ser venuts com a animals de companyia. D’altra banda, “Gestdecom” un projecte creat per Oriol Molins, alumne de l’Episcopal de Lleida, ha aconseguit el premi al projecte més viable. El treball se centra en una empresa que gestiona els serveis de comunitats de veïns.

Cada un dels premiats s’ha endut un val de 500 euros de material informàtic i un diploma. També rebien aquest darrer certificat els centres dels quals provenien els treballs guanyadors. Per part de La Salle Mollerussa, el recollia el director del centre, el Germà Joan Escalè. En l’acte d’entrega també hi era present la tutora de l’Alba en aquest treball, l’Elvira Vilamajó, i alumnes de 2n de Batxillerat que cursen l’assignatura d’economia de l’empresa.

La sala d’actes del CaixaFòrum de Lleida era plena amb unes dues-centes persones que escoltaren un resum de cada un dels esmentats projectes de veu dels seus creadors. L’Alba Llaràs, com que es troba als Estats Units, feia la seva intervenció a través d’un vídeo que enviava prèviament. Aquest fet, el recollia el director dels serveis territorials d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, per exemplificar el caràcter lluitador dels emprenedors que, com deia, han de fer front als petits obstacles que es van trobant per tirar endavant el seu projecte empresarial. Cullerés, a més, valorava molt positivament que, en la primera edició, el 60% dels centres haguessin acceptat participar en aquest projecte de crear una empresa en el marc del programa “Catalunya, escola d’emprenedors”.

Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, recordava que Lleida és on hi ha més emprenedoria i afegia que aquests nous empresaris són persones hàbils socialment, que tenen les idees clares, i que no han de tenir por al fracàs. Sobre aquests valors, es pot fer un paral·lelisme amb el món de l’esport d’elit. D’això tractava la xerrada que feia l’exmedalla d’or olímpica d’hoquei herba a Barcelona 92, Maribel Martínez. Els presents a la sala, a més d’escoltar-la, pogueren tocar la preuada medalla.

Alba_Llaras (Small)___DSC09498 (Small)

CreaEscola Quality Certificate for Education Website