Alumnes d’emergències sanitàries de La Salle Mollerussa ensenyen als seus companys la RCP

Amb motiu de la segona participació de Catalunya amb el dia mundial de la reanimació cardiopulmonar, els alumnes de 1r i 2n de la titulació d’Emergències Sanitàries han fet classes a la resta de companys i professors de La Salle de Mollerussa per saber actuar davant una situació d’aquesta índole. La resposta de qui s’hi troba consisteix, entre altres coses, a saber informar ràpida i correctament als serveis d’emergències mèdiques i, si s’escau, aplicar l’anomenada RCP, la Reanimació CardioPulmonar.

Aquests alumnes ja van rebre l’esmentada formació a les classes ordinàries de la seva titulació i ara han estat ells qui ho han ensenyat a la resta de la comunitat educativa de La Salle de Mollerussa, és a dir, a un miler de persones. Per fer-ho s’han ajudat de materials especialitzats com són maniquins humans i han estat supervisats per professionals, com professors de la seva titulació o personal de les entitats col·laboradores amb el cicle formatiu com són la DYA Lleida, o el SEM Mollerussa.

La jornada ha començat amb una xerrada teòrica on s’ha remarcat la importància de conèixer aquest procediment, ja que l’aturada cardiorespiratòria (ACR) és un problema de salut pública, de fet, és la principal causa de mort en els països de la Comunitat Europea amb uns índexs de mortalitat que arriben als 400.000 morts a l’any. Vuit de cada deu ACR extrahospitalàries ocorren al domicili, i en el 80% dels casos, es troben un familiar o un amic a prop, però únicament en el 15% d’elles es realitzen maniobres de RCP per part d’algun.

La cap de branca de la titulació d’emergències sanitàries de La Salle Mollerussa, l’Olga Canales, assegura que el fet que els alumnes tinguin la responsabilitat d’haver de ser ells qui expliquin els passos a seguir en cas de trobar-se amb alguna situació d’aquesta índole, els dóna un plus d’atenció a les classes i, els comença a preparar-se, per a sentir plus de responsabilitat que se’ls demana a una persona que treballa en aquest àmbit. A més, ha destacat que aquesta formació entri a les escoles. De fet, al seu entendre, hauria d’incorporar-se al currículum escolar com ja passa als països nòrdics.

Diversos estudis han demostrat que el percentatge de supervivència augmenta al doble quan es realitzen maniobres de RCP precoç i desfibril·lació precoç. L’increment del percentatge d’estudiants, personal i docents formats en RCP, augmenta la possibilitat que algú pugui actuar ràpidament davant d’una víctima d’ACR. A més, una persona entrenada en la realització de maniobres de RCP, pot estar present en l’escena d’una emergència mèdica, en localitzacions diferents com l’escola, el seu domicili, o al carrer. Per tot això i amb voluntat de frenar aquesta epidèmia, es va declarar el 16 d’octubre, el dia Europeu de presa de consciència de l’ACR, l’eslògan d’aquest any és “les teves mans poden salvar la vida d’un ser estimat”.

BR_DSC09587 (Small)

BR_DSC09566 (Small)

CreaEscola Quality Certificate for Education Website