El Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 2004 convoca Els Dissabtes de les Matemàtiques 2015. Mitjançant aquesta activitat es vol mostrar quina és la presència de les matemàtiques en el món actual i compartir la passió per aquesta ciència.
L’estructura de les sessions era sempre la mateixa. A les 10 h començava la conferència a la sala, a les 11 h es feia l’aturada per l’esmorzar i a les 11:30h començava una pràctica o un taller relacionat amb el tema del dia.
1a Sessió dels Dissabtes de les Matemàtiques de la UAB
El Dr. Armengol Gasull del Departament de Matemàtiques de la UAB va ser l’encarregat d’iniciar aquestes dissabtes amb la conferència “L’infinit i el més enllà”. Va parlar de l’infinit com adjectiu i com a substantiu des del punt de vista matemàtic i després des del punt de vista físic. Tot i el nivell dels continguts el conferenciant va ser molt pedagògic en les seves explicacions i exemples. Va ser molt interessant, perquè va fer que tots, cadascú al seu nivell, ens féssim moltes preguntes.
2a Sessió dels Dissabtes de les Matemàtiques a la UAB
El professor Gregori Guasp del Departament de Matemàtiques de la UAB va ser el ponent de la conferència “Quins càlculs fa el mòbil quan fem una panoràmica?”. En aqueta sessió hi van participar 21 alumnes des de 3r d’ESO fins a 2n de Batxillerat. Els van explicar els càlculs que fa el mòbil a l’hora de fer una panoràmica i com mitjançant els programes GEOGEBRA i MAPLE es pot projectar una fotografia. El fonament matemàtic explica, per exemple, perquè els cartells del camp del Barça es veuen verticals en punts concrets del camp si estan plans a terra. Els i les alumnes van poder treballar en parelles i/o individualment les tècniques explicades per dur a terme les projeccions.
3a Sessió dels Dissabtes de les Matemàtiques a la UAB.
En aquesta sessió la ponent va ser la professora Rosa Camps del Departament de Matemàtiques de la UAB i la conferència va ser “L’enigma, la màquina de xifrar quasi perfecta”. En aquesta sessió els van explicar l’evolució històrica de l’encriptament de missatges fins al funcionament de la màquina Enigma. La dinàmica del taller va ser un concurs per parelles entre tots els participants en el desxiframent de 5 missatges encriptats mitjançant els mètodes més rellevants utilitzats al llarg de la història. Al principi els va costar seguir la dinàmica, però en l’últim missatge van estar a punt de resoldre´l a temps la Núria Farrás i l’Agnès Masip.
En acabar, van gravar una entrevista a la Txell Calvís opinant sobre els Dissabtes de les Matemàtiques que es publicarà al web de l’Autònoma.
4a Sessió dels Dissabtes de les Matemàtiques de la UAB
La conferència va ser a càrrec del Professor Fernando Corbalán del Departamento de Métodos Estadísticos, Universidad de Zaragoza i la sessió va estar dedicada a “Sorpresasmatemáticas”
En aquesta última sessió els van introduir en la Teoria de la Probabilitat, els Fractals, … Els van animar a veure els Simpson per la quantitat de Matemàtiques que té la sèrie. També els van fer màgia amb els nombres. En el taller d’aquesta sessió ens van plantejar una sèrie de jocs en els quals havíem de trobar l’estratègia per poder guanyar sempre.
Ens agrada saber de tu
Oferta educativa
Serveis de l'escola
© 2022 La Salle Mollerussa · Avís legal · Política de privadesa · Política de cookies · Creaescola.com