Tres alumnes de La Salle Mollerussa exposen en el Parlament de Catalunya les conclusions del treball d’investigació sobre l’Holocaust dins de l’Acte d’homenatge a les víctimes de l’Holocaust

La tarda del 23 de gener,  Júlia García, Joana Mulet i Genís Miquel, en representació de l’alumnat de la matèria d’Història del món contemporani de 1r de Batxillerat de La Salle Mollerussa han exposat a la Sala Auditori del Parlament de Catalunya les conclusions sobre. El treball d’investigació i memòria de l’Holocaust en relació als Testimonis de Jehovà.

L’exposició s’ha dut a terme dins de l’Acte d’homenatge en memòria de les víctimes de l’Holocaust que organitzen el Parlament de Catalunya i  el Memorial Democràtic, en el marc del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust.que es celebra el 27 de gener, dia que es va alliberar, el 1945, el camp d’extermini d’Auschwitz.

L’acte ha estat presidit pel President del Parlament de Catalunya, Molt Honorable Sr. Roger Torrent, acompanyat de la Mesa del Parlament, l’Alcaldesa de Barcelona, Sra. Ada Colau i el primer tinent d’Alcalde, Sr.Gerardo Pisarello, Diputats del Parlament de Catalunya i de les Corts Espanyoles; el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Ferran López, i diversos membres del cos consular, a més de membres de les institucions representatives dels col·lectius homenatjats, professorat d’Universitat i de Centres de Secundària, representants de l’alumnat participant i familiars d’aquests darrers. Per part de la Salle assistiren el Sr. Jordi Jover, Director de Centres La Salle; el Sr. Llorenç Toldrà, Director de la Salle Mollerussa; el Cordinador de Batxillerat de La Salle Mollerussa, Sr. Francesc Farré i el tutor del Treball i professor de la matèria d’Història del Món Contemporani de La Salle Mollerussa, Sr. Màrius Torrents.

La Salle Mollerussa va ser escollida pel Parlament de Catalunya per a participar en el Projecte sota l’objectiu de conscienciar els joves sobre l’Holocaust i les seves conseqüències. El projecte , que es fa en col·laboració  del Parlament de Catalunya amb el Departament d’Ensenyament i el Memorial Democràtic, vol contribuir a recordar aquells fets i fomentar la cultura de la pau.

Hi han participat, també, cinc centres educatius més, cadascun dels quals s’ha centrat en l’estudi de com l’Holocaust va afectar al poble jueu, a les persones perseguides per motius polítics, al poble gitano, a les persones amb discapacitat i al col·leciu LGTBI.

Els alumnes de La Salle Mollerussa, en l’estudi del cas dels Testimonis de Jehovà, van assistir el  20 de novembre de l’any passat , a una conferència de la doctora Marta Simó, sociòloga de la Universitat de Autònoma de Barcelona i membre del grup d’investigacions en sociologia de la religió ISOR en el mateix Parlament de Catalunuya. En acabar la conferència, els alumnes es van reunir amb dos representants del Cercle Europeu d’Antics Deportats i Internats Testimonis de Jehovà per tal de conèixer de més a prop la realitat que va viure aquest col·lectiu que va ser víctima del nazisme.

L’acte final del 23 de gener va estar retransmès en directe per la Televisió Pública de Catalunya i resta disponible per poder ser visualitzat a la web del Canal Parlament. Aquest acte va ser presentat pel periodista Ramon Pellicer i va comptar amb la participació de l’actriu Laura Aubert que va realitzar una lectura dramatitzada d’un fragment d”Els catalans als camps nazis’, de Montserrat Roig.

Tot seguit es va procedir a l’encesa de les sis espelmes del record, en memòria dels col·lectius víctimes de la barbàrie nazi. En record dels jueus exterminats pels nazis, va encendre l’espelma Paula Melamed, vicepresidenta de la Comunitat Jueva Atid de Catalunya; en nom dels infants que van perdre la vida a les cambres de gas, ho va fer Simón Montero, president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya; de les víctimes catalanes i de la resta de l’Estat espanyol assassinades als camps de concentració, Enric Garriga, president de l’Amical de Mauthausen i Altres Camps i fill de Marcel·lí Garriga, supervivent del camp de concentració de Buchenwald; dels altres col·lectius perseguits pel nacionalsocialisme, Antonio Guillén, president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat; dels Justos entre les Nacions, els homes i les dones que van arriscar la vida per salvar els perseguits, Amada Rodríguez, presidenta de l’Associació LGTeBre, en representació del col·lectiu LGTBI, i en nom dels supervivents de l’Holocaust, que van trobar un refugi que els va permetre refer la vida i mantenir la identitat, José Levy, president de la Comunitat Israelita de Barcelona. L’encesa d’espelmes va acabar amb un minut musicat amb la cavatina ‘Alle mie tante lagrime’.

Tot seguit, alumnes de la Salle Mollerussa van començar a exposar les conclusions del seu treball sobre els Testimonis Cristians de Jehovà. A continuació els de l’Institut XXV Olimpíada, de Barcelona, sobre el col·lectiu LGTBI; els del Col·legi Joan XXIII, de Tarragona, sobre les persones amb discapacitat; els de l’Institut Terra Roja, de Santa Coloma de Gramenet, sobre el poble gitano; els de l’Institut Guindàvols, de Lleida, sobre les persones perseguides per motius polítics, i els de l’Institut de Vilafant, sobre el poble jueu.

Finalment van intervenir l’Alcaldesa de Barcelona i el President del Parlament que van  destacar en els seus discursos la importància de recordar aquesta barbàrie perquè mai més no es repeteixi res semblant.

L’acte va acabar amb la interpretació de la peça ‘Ombra mai fu’, de Georg Friedrich Händel, a càrrec del contratenor Sergio Monsalve i el guitarrista Francesco de Grazia.

IMG_0204

ceacf416-fed1-4fe0-ae54-3bea72f50cc2

IMG_0203

IMG_9184

IMG-5343

IMG-5344

IMG-5350

CreaEscola Quality Certificate for Education Website